descripcio



dimecres, 2 d’abril del 2014

Primera puntada: el MAC i el XIC

La muntanya de Montjuïc és plena de museus que reben diàriament visitants d’arreu del món. Paradoxalment, aquelles persones que hi viuen més a prop són les qui menys s’acosten a aquestes institucions, les quals també són responsables d’aquesta falta de comunicació amb el seu entorn més immediat.

Aquest és precisament el camp d’actuació escollit pel primer projecte d’Enfilant: les relacions entre els veïns i veïnes del Poble Sec i els museus de Montjuïc i, més concretament, amb el Museu d’Arqueologia de Catalunya (MAC). 

Amb la nostra tasca de mediadors culturals, l’equip d’Enfilant perseguim obrir les portes del Museu d’Arqueologia de Catalunya (MAC) als veïns i veïnes del Poble Sec i generar vincles a llarg termini. Per tal d’obrir via en aquesta direcció, fa quatre mesos vam facilitar el contacte entre Marabal, una associació establerta fa sis anys al Poble Sec que treballa amb les arts del cos com a mitjà creatiu i de creixement personal, social i professional; i el Museu d’Arqueologia de Catalunya (MAC), que en la seva seu central de Barcelona conserva, investiga i difon un gran nombre de vestigis arqueològics que il·lustren l’evolució històrica del territori, des de la prehistòria a l’època medieval. El següent pas va consistir en trobar els interessos comuns dels dos agents i la manera de promoure el treball en equip, incloent un tercer actor: el veïnat del Poble Sec. 

Aviat vam trobar el marc adequat per a la col·laboració: Marabal ha estat l’impulsora del projecte Rua XIC des dels seus inicis, ara fa tres anys. Es tracta de la construcció d’un espectacle d’arts escèniques de creació col·lectiva, que persegueix implicar el màxim nombre de persones del Poble Sec per tal de crear xarxa, aprendre eines d’expressió, intercanviar experiències entre tots els participants i estimular la convivència al barri. Els veïns i veïnes participants són els protagonistes de tot el procés i mitjançant tallers construeixen l’activitat final: interpretació, escenografia, disfresses… 

Tenint en compte que la Rua XIC té la voluntat d’incloure el màxim d’agents, ja siguin entitats, institucions o veïns i veïnes a títol personal, i afavorir la creació de relacions entre ells, i alhora el MAC buscava la manera de conèixer i treballar per al barri, vam considerar que es podia establir un lligam molt enriquidor entre ambdues parts. 

D’aquesta manera, el MAC ha passat a formar part de la xarxa d’entitats organitzadores de la Rua XIC, juntament amb Marabal, el Pla Comunitari del Poble Sec i nosaltres mateixes. Moltes altres entitats i institucions col·laboraren en el projecte: al blog de Rua XIC hi trobareu el llistat de les que s’hi han sumat fins ara. En l’edició d’enguany, es crearà una rua de carrer que culminarà en una representació teatral al MAC, centrada entorn del tema de la interculturalitat. El museu s’hi ha sumat amb un esperit cooperatiu, aportant informació historicoarqueològica sobre interculturalitat a l’antiguitat per al guió, cedint-nos les instal·lacions per la representació final, posant la seva col·lecció a disposició del projecte i aportant-hi fons.

La magnitud que ha adquirit aquest any la Rua XIC, que feia necessàries més mans a l’organització, sumada a l’indubtable interès del projecte, ens ha animat a transcendir la nostra tasca inicial de mediació i acompanyament. Així doncs, les persones que formem Enfilant ens hem implicat a fons en l’organigrama del XIC i ens ocupem també de la gestió del projecte, la comunicació, la documentació i la captació de participants de la present edició. 

A dia d’avui, ja fa uns mesos que les entitats treballem plegades per tractar els assumptes organitzatius del projecte. Prova del bon ritme i l’entesa és que avui a les 18 h farem la presentació de la nova edició de la Rua XIC dirigida a tot el barri al Centre Cívic el Sortidor.

Estem molt engrescats amb el projecte i comptem amb uns magnífics companys de viatge, però això tot just acaba de començar… 

No perdeu el fil.